Blogi

Perintöverotus muuttui – sateenkaariväki kaipaa osaavia lakimiehiä Antu Sorainen

14.02.2017

Sateenkaariperheet ja muut epätavanomaisissa suhteissa elävät ihmiset kuten valtaosa lesboista ja homoista kaipaavat nyt päteviä juristeja auttamaan heitä testamentti- ja perintöasioissa.

Lakimiesliitto näkyy myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella Rainerma Tommi

30.01.2017

Iso osa, noin 40 prosenttia, Lakimiesliiton jäsenistä -opiskelijat mukaan lukien- asuu muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Vaikka suuri osa tapahtumista ja tilaisuuksista pidetään Helsingissä, niin Lakimiesliitto haluaa näkyä ja kuulua myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Onhan tämä Helsinki vähän syrjässäkin, aivan Suomen eteläreunassa.

Kun toivo on työnhaussa menetetty Hietanen Ira

23.01.2017

Lakimiesliitto tekee vuosittain oikeustieteen opiskelijoille työkyselyn, jonka tarkoituksena on selvittää työllistymistä, palkkausta ja työoloja. Työkyselyn vastaukset antavat meille arvokasta tietoa, jota hyödynnämme työssämme.

Mediatuomarijärjestelmä oikaisee vääristyneitä tietoja Petra Spring

16.01.2017

”Vauvalla vakavat vammat – äiti selvisi tuomioitta” on aito esimerkki lehtiotsikosta, joka horjuttaa kansalaisten uskoa oikeusturvan toteutumiseen. Sipilän hallitusohjelmassa oikeusasioiden kärkilinjauksena on oikeusturvan tehokas toteutuminen ja rangaistusten vastaaminen yleistä oikeustajua.

Suomessa kaikki hyvin - moneen muuhun maahan verrattuna Antti Sorjonen

10.01.2017

Lakimiesliiton näkökulmasta tarkastellen oikeudenhoidon tilanne yleisesti sekä perus- ja ihmisoikeuksien turvaaminen ovat tällä hetkellä Suomessa kohtuullisen hyvällä tolalla. Ainakin, jos näihin fundamentaalisiin seikkoihin budjettivaroista ohjattavaa riittämätöntä rahoituspanosta ei oteta huomioon ja jos tuomioistuinhallinto saadaan synnytetyksi.

Lakiesityksistä löytynyt räikeitä puutteita Salo Mikko

03.01.2017

Hallituksen lakiesitysten perustuslainmukaisuudesta ja lainvalmistelun yleisestä tasosta on viime viikkoina taitettu peistä. Perustavanlaatuisten juridisten kysymyksenasettelujen laiminlyönti poliittisessa päätöksenteossa ja liiassa kiireessä tehty lainvalmistelu tuottaa väistämättä tilanteita, joissa hallituksen esityksiä pitää korjata tai jopa vetää takaisin. Toistuvana työskentelytapana tämä ei näyttäydy kovinkaan tehokkaana veroeurojen käyttönä.

Lasten asema on oikeusvaltion mittari Antero Rytkölä

28.12.2016

Viattomien lasten päivää eli "neljättä joulupäivää" vietetään tätä kirjoittaessani, siis 28. joulukuuta. Merkkipäivän alku on Jeesuksen syntymän aikoihin tapahtuneessa Betlehemin lastenmurhassa ja Joosefin paossa perheineen Egyptiin. Runsaassa 2000 vuodessa maailma on kovin vähän muuttunut: Lapset kärsivät ja heitä kuolee edelleen verisissä valtataisteluissa. Valtava määrä pakolaisia on liikkeellä niitä ja muita kauheuksia paossa.

Poliittinen manipulointi lainsäädäntötyössä on pysäytettävä Paju Mia

19.12.2016

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka räjäytti uutispommin (HS 18.12.) kertomalla kuinka hänen näkemyksensä lakiesityksiin on tylysti sivuutettu. Aiemmin ei oikeuskansleri ole tullut julkisuuteen moittimaan hallituksen työtä.

Kiusaamisen selvittäminen alkaa työntekijän kiusaamiskokemuksen hyväksymisestä Kivelä Petteri

12.12.2016

Olen kohdannut työssäni Lakimiesliiton työ- ja virkasuhdeneuvojana paljon ihmisiä, jotka kertovat kiusaamisesta.

Tuomioistuinhallinto Asko Nurmi

05.12.2016

Valtiossa lähes kaikki lakimiehet olivat yksimielisiä keskusviraston tarpeesta oikeusministeriön hallinnonalalle. Asia yritettiin haudata komiteoihin ja eteni vasta kun oikeusministerin itsenäinen tehtävä lakkautettiin ja (osa)oikeusministeriksi valittiin ei-lakimies. Kysymys siitä, joudutaanko tämän jälkeen näkemään asian pilaaminen vielä valmisteluvaiheessa.

Ketjutettujen määräaikaisten työsopimusten sallittavuus Kari-Matti Kauppila

28.11.2016

Sijaisuus on yleinen syy solmia määräaikainen työsopimus, mutta ovatko ketjutetut määräaikaiset työsopimukset sallittavia kun niitä on käytetty pääosin sijaisuuksien hoitamiseen?

Glöms aspekten av arbetsskydd och -hälsa bort vid eftersträvan att uppnå effektivitet och produktivitet? Fanta Moa

21.11.2016

Redan under en längre tid har vi fått följa med i nyheterna hur företag efter företag startar samarbetsförhandlingar med avsikt att effektivisera sin verksamhet genom omorganisering och minskande av arbetskraft. Samtidigt är teman som arbetstider, förlängning av arbetskarriärer samt höjning av sysselsättningsgraden på tapeten.

Reilun pelin paikka Johanna Teijonmaa

14.11.2016

Moni oikkari joutui jälleen kesätöitä hakiessaan kohtaamaan ikävän, mutta valitettavan yleisen tosisasian oikkareiden työmarkkinoista. Tosiasian, johon moni on joutunut törmäämään ja katkerana nielemään hakiessaan töitä ennen kaikkea pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Tosiasian siitä, kuinka häikäilemättömästi jotkut työnantajat käyttävät hyväkseen oman alan työkokemusta janoavia oikkareita vuosi toisensa jälkeen.

Viha voitti Yhdysvaltain vaaleissa, entä Suomessa? Paju Mia

09.11.2016

Kukaan ei tiedä, kuinka presidentti Donald Trump aikoo käyttää valtaansa, mutta se on varmaa, että asemansa menettäneiden valkoisten miesten viha keräsi äänet Trumpille. Viha elää myös Suomessa, erityisesti verkossa.

Sateenkaariperheiden lapset keskenään usein eriarvoisessa perimystilanteessa Antu Sorainen

31.10.2016

Juristien apua kaivattaisiin lesbojen ja homojen perimysasioissa yhä useammin. Lesbo- ja homoväestö vanhenee ja vaurastuu muun väestön tavoin. Sateenkaariperheiden määrä kasvaa jatkuvasti, samoin perheissä kasvatettavien lasten ja heidän vanhempiensa lukumäärä. Sateenkaariperheiden lapset ovat kuitenkin usein keskenään eriarvoisessa perimystilanteessa epätasa-arvoistavien perintöverokategorioiden vuoksi.

Oikeus ja kohtuus ja USA:n presidentinvaalit Jarmo Hyvärinen

24.10.2016

Parin viikon päästä jännitämme USA:n presidentinvaalien lopputulosta. USA:n ulkopolitiikka koskettaa myös meitä, jos ei muuten niin ainakin Venäjän kautta. Mutta mitä yhteistä on lakimiesliiton ”oikeus ja kohtuus” -missiolla ja USA:n presidentinvaaleilla? Pikaisella silmäyksellä ei yhtään mitään. Pienellä raapaisulla voidaan todeta, että ehkä sittenkin jotain.

Kun kollega heittää kapuloita rattaisiin Marianne Leskinen

17.10.2016

Selvittelin työsuhdeneuvonnassa muutama vuosi sitten harvinaista mutta yksittäiselle työnhakijalle todella ikävää rekrytointiprosessia.

Mentorointi kannattaa Blåfield Eero

10.10.2016

”Kaikilla oikeustieteen opiskelijoilla tulisi olla mentori, jonka kanssa käydä läpi asioita, sillä hyöty on valtava.” Tämä oli yksi juuri päättyneestä opiskelijamentorointohjelmasta saaduista palautteista. Olen itse ollut koordinoimassa Lakimiesliiton mentorointiohjelmia usean vuoden ajan ja kuluvana vuonna toimin myös mentorina ensimmäistä kertaa. Oman kokemukseni kautta voin myös sanoa, että jokaisen juristin kannattaa toimia myös mentorina, sillä mentorointiohjelmaan osallistuminen antaa erittäin paljon myös mentorille.

Oikeustieteen opetuksen ja tutkimuksen rahoitus turvattava Tilander Jore

19.09.2016

Lakimiesliitto järjesti 12.9. ensimmäisen Työ ja oikeus -forumin, jossa työlainsäädännön huiput keskustelivat juristiyleisön edessä ja kanssa työelämän lainsäädännön kehittämisestä sekä työoikeuden opetuksen ja tutkimuksen tilasta. 150 ihmisen tupa oli täynnä ja keskustelu korkeatasoista.

Oikeus ja kohtuus työelämässä - onko sitä? Paju Mia

09.09.2016

Kvartaalitalous, globalisaatio  ja digivallankumous ovat muuttaneet myös suomalaista työelämää perustavanlaatuisella tavalla. Huono työllisyystilanne on kuitenkin saanut meidät normienpurkuhuumaan, jossa uskotaan, että tuottavuus paranee kunhan romukoppaan heitetään luottamusmiehet, yleissitovuus ja lähes kaikki työelämän säätelyyn viittaava. Tässä siivousinnossa lentää helposti roskiin myös aarteita. Työntekijät ja työnantajat pitää saada samaan veneeseen. Kun molemmat kokevat hyötyvänsä, tuottavuus kasvaa.