Blogi

#Rikosoikeus007 – Kesäillan Twitter-huumaa Janne Laukkanen

16.07.2019

Sateisen nuhjuinen kesäilta ja televisiossa pyörii jo perinteeksi muodostunut James Bond-leffojen uusintakierros. Ties kuinka monetta kertaa. Ei kovin yllättävää. Mutta sitten alkaa tapahtua Twitterissä...

Opiskelijat - ahtaalla kesät ja talvet Tuula Linna

10.07.2019

Paineet ovat kovat ja systeemi armoton. Oikeustieteen osalta opintojen stressaavuuteen voidaan vaikuttaa myös rakenteellisilla uudistuksilla.

Puolan tuomareiden pakkoeläkkeille murskatuomio – unionin tuomioistuin sementoi oikeusvaltion perustaa Tuula Linna

25.06.2019

Vuoden 2019 juhannuksen jälkeinen maanantai jää oikeushistoriaan eurooppalaisen oikeusvaltioperiaatteen puolustuspäivänä. EU-tuomioistuin vahvisti oikeusvaltion kivijalkaa poliittista vaikuttamista vastaan, eikä sallinut oikeusvaltioperiaatteen rapauttamista. Päinvastoin, EU-tuomioistuin lujitti perustaa tavalla, joka ei jätä tilaa jossitteluille.

Kuinka pitkälle rahkeet riittävät – uuden hallitusohjelman koulutuspoliittisia linjauksia Tuula Linna

04.06.2019

Neuvottelutulos uuden hallituksen ohjelmasta julkaistiin maanantaina 3. kesäkuuta 2019. Julkistamispaikkana oli Helsingin keskustakirjasto Oodi. Ehkäpä kirjasto ilmensi politiikan uuden ABC-kirjan julkistamispaikkana itsensä kehittämisen, sivistyksen ja koulutuksen arvostuksen palautusta. Hallitusohjelmassa ”Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta” on kirjattuna erinomaisia koulutuspoliittisia linjauksia – kunhan vain myös niiden täytäntöönpanossa onnistutaan.

Vaativaa asiantuntijatyötä ei tehdä kellon ympäri Jore Tilander, Lakimiesliitto

31.05.2019

Lakimiesliiton keväällä tekemässä jäsentutkimuksessa tiedusteltiin jäsenistön kantoja työmarkkinaedunvalvonnallisiin kysymyksiin. Etenkin viimeisen kymmenvuoden aikana juristeiksi valmistuneet nostivat tärkeimmiksi vaikuttamisen kohteiksi työaikojen maltillistamisen ja työhyvinvoinnin lisäämisen. Liittona reagoimme tähän perusteltuun vaatimukseen.

Lakialallakin tarpeettomia kilpailukieltosopimuksia Kivelä Petteri

20.05.2019

Kilpailukieltosopimukset ovat yleistyneet korkeasti koulutettujen keskuudessa. Etenkin monen lakimiehen kohdalla työpaikan vaihto voi olla kilpailukiellosta johtuen liki mahdotonta. Tämä johtaa työntekijän kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen.

Suomi tarvitsee oikeusvaltion kehittämiseen voimakkaasti sitoutuneen hallituksen #oikeuskuuluukaikille

10.05.2019

Lähetimme Lakimiesliitosta viestin kaikille niille hallitusneuvottelijoille, jotka istuvat oikeusvaltion kehittämistä käsittelevissä työryhmissä. Lue, mitä toivomme keskusteluissa nostettavan pöydälle. Nyt on aika rakentaa tulevien vuosien oikeudenhoitoa. #oikeuskuuluukaikille

Viimehetken vinkit oikeusvaltiota puolustavalle hallitusneuvottelijalle Jore Tilander, Lakimiesliitto

09.05.2019

Viiden puolueen hallitusneuvottelut ovat käynnistyneet. Säätytalon pöytäkartasta löytyy myös oikeusvaltion kehittämiseen keskittyvä pöytä. Lakimiesliiton ja koko juristikunnan näkyvä työ oikeusvaltion puolustamiseksi kevään aikana on ollut edistämässä näiden teemojen esiinnousua neuvottelupöytiin. Olemme yhteisenä rintamana muistuttaneet siitä, miten oikeus kuuluu kaikille (www.oikeuskuuluukaikille.fi).

Mitkä puolueet kannattavat suostumuslakia ja tukipalvelujen lisäämistä seksuaalirikosten uhreille? #oikeuskuuluukaikille

10.04.2019

Seksuaalirikosten saralla on paljon tehtävää. Tarvitsemme kansanedustajia, jotka eivät tyydy siihen, että seksuaalirikoksiin liittyvää lainsäädäntöä parannetaan. Siitä pitää tehdä maailman paras, kirjoittaa Amnestyn Suomen osaston tutkija Otava Piha #Oikeuskuuluukaikille-blogisarjassa.

Tehokas ja riittävä oikeusturva kuuluu myös lapsille #oikeuskuuluukaikille

05.04.2019

Keskustelu lapsille ja nuorille suunnatuista oikeudellisista neuvonta- ja tukipalveluista ei ole riittävästi noussut lapsipolitiikkaa harjoittavien agendalle, kirjoittavat professori Suvianna Hakalehto ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen #Oikeuskuuluukaikille-blogisarjassamme.

Suomessa on yksi ihmisryhmä, jonka oikeusturva on muita heikompi #oikeuskuuluukaikille

01.04.2019

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on heikennetty viimeisten vuosien aikana useilla lainmuutoksilla, jotka ovat yhdessä luoneet turvapaikanhakijoille heikomman oikeusturvan kuin muille hallinnollisten päätösten kohteiksi joutuville henkilöille, kirjoittaa Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen.

Suomen tulee olla uskottava oikeusvaltio #oikeuskuuluukaikille

22.03.2019

Oikeudenhoidon nykyistä parempi resurssointi on välttämätöntä, jotta perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat. Näin kirjoittavat Akavan johtavat asiantuntijat Miia Kannisto ja Katri Ojala Lakimiesliiton käynnistämään Oikeus kuuluu kaikille -kampanjaan liittyen.

Vihdoin hyväksytty uusi työaikalaki lisää joustoja Jaana Meklin

15.03.2019

Eduskunta sai viime metreillä hyväksyttyä kauan kaivatun työaikalain uudistuksen. Se tulee voimaan 1.1.2020. Edellisen uudistuksen jälkeen työelämä on muuttunut monin tavoin, mutta työaikasuojelun tarve ei ole hävinnyt – päinvastoin.

Google - suomalaisten kotijuristi? Tuula Linna

05.03.2019

Vain 7 prosenttia oikeudellisia ongelmia kokeneista suomalaisista kääntyy viranomaisen puoleen. Sen sijaan Googlea käytetään Suomessa poikkeuksellisen paljon oikeudellisen tiedon lähteenä.

Oikeus kuuluu kaikille Tilander Jore

04.03.2019

Lakimiesliitto käynnisti tänään ”Oikeus kuuluu kaikille” -nimeä kantavan kampanjan. Kampanjassa tartutaan oikeuden saatavuuden ongelmiin Suomessa.

Hurraa - Tuomioistuinvirasto tulee Tuula Linna

25.01.2019

Eduskunta on tänään 25.1. täysistunnossaan hyväksynyt Tuomioistuinviraston perustamisen (LaVM 13/2018 vp, HE 136/2018 vp). Koko lakimieskunta voi nostaa maljan ja toivottaa uuden viraston tervetulleeksi! Tarkoitus on, että virasto starttaa vuoden 2020 alusta.

Tuomioistuinviraston johtoon tarvitaan juristi Tuula Linna

16.01.2019

Tuomioistuinvirastoa koskeva lakivaliokunnan mietintö sisältää melkoisen paukun: tuomioistuinlakiin ei tule säännöstä siitä, että tuomioistuinviraston ylijohtajan tulisi olla oikeustieteen maisteri.

Tarvitsemme arvopuhetta lakimieskunnan roolista Tuula Linna

18.12.2018

Lakimiesliiton tuoreen valtuuskunnan keskivertojäsen on keski-ikäinen, hieman todennäköisemmin nainen kuin mies, asuu Etelä-Suomessa ja toimii piirun verran todennäköisemmin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Valtuuskunnan vaali ei innostanut äänestämään Asko Nurmi

26.10.2018

Lakimiesliiton valtuuskunnan vaalin äänestysprosentti oli 19,1. Valtuuskunnan puheenjohtaja Asko Nurmi pohtii blogikirjoituksessa syitä alhaiseen äänestysaktiivisuuteen.

Poliittisille barrikadeille vain oikeusvaltion tähden Antero Rytkölä

23.10.2018

"Poliittiset lakot eivät kuulu vaikuttamistyömme keinovalikoimaan, ellei kyse ole oikeusvaltion perusrakenteisiin kajoavista uhkista", kirjoittaa Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä.