Blogi

Lakiallakin tarpeettomia kilpailukieltosopimuksia Kivelä Petteri

20.05.2019

Kilpailukieltosopimukset ovat yleistyneet korkeasti koulutettujen keskuudessa. Etenkin monen lakimiehen kohdalla työpaikan vaihto voi olla kilpailukiellosta johtuen liki mahdotonta. Tämä johtaa työntekijän kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen.

Suomi tarvitsee oikeusvaltion kehittämiseen voimakkaasti sitoutuneen hallituksen #oikeuskuuluukaikille

10.05.2019

Lähetimme Lakimiesliitosta viestin kaikille niille hallitusneuvottelijoille, jotka istuvat oikeusvaltion kehittämistä käsittelevissä työryhmissä. Lue, mitä toivomme keskusteluissa nostettavan pöydälle. Nyt on aika rakentaa tulevien vuosien oikeudenhoitoa. #oikeuskuuluukaikille

Viimehetken vinkit oikeusvaltiota puolustavalle hallitusneuvottelijalle Jore Tilander, Lakimiesliitto

09.05.2019

Viiden puolueen hallitusneuvottelut ovat käynnistyneet. Säätytalon pöytäkartasta löytyy myös oikeusvaltion kehittämiseen keskittyvä pöytä. Lakimiesliiton ja koko juristikunnan näkyvä työ oikeusvaltion puolustamiseksi kevään aikana on ollut edistämässä näiden teemojen esiinnousua neuvottelupöytiin. Olemme yhteisenä rintamana muistuttaneet siitä, miten oikeus kuuluu kaikille (www.oikeuskuuluukaikille.fi).

Mitkä puolueet kannattavat suostumuslakia ja tukipalvelujen lisäämistä seksuaalirikosten uhreille? #oikeuskuuluukaikille

10.04.2019

Seksuaalirikosten saralla on paljon tehtävää. Tarvitsemme kansanedustajia, jotka eivät tyydy siihen, että seksuaalirikoksiin liittyvää lainsäädäntöä parannetaan. Siitä pitää tehdä maailman paras, kirjoittaa Amnestyn Suomen osaston tutkija Otava Piha #Oikeuskuuluukaikille-blogisarjassa.

Tehokas ja riittävä oikeusturva kuuluu myös lapsille #oikeuskuuluukaikille

05.04.2019

Keskustelu lapsille ja nuorille suunnatuista oikeudellisista neuvonta- ja tukipalveluista ei ole riittävästi noussut lapsipolitiikkaa harjoittavien agendalle, kirjoittavat professori Suvianna Hakalehto ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen #Oikeuskuuluukaikille-blogisarjassamme.

Suomessa on yksi ihmisryhmä, jonka oikeusturva on muita heikompi #oikeuskuuluukaikille

01.04.2019

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on heikennetty viimeisten vuosien aikana useilla lainmuutoksilla, jotka ovat yhdessä luoneet turvapaikanhakijoille heikomman oikeusturvan kuin muille hallinnollisten päätösten kohteiksi joutuville henkilöille, kirjoittaa Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen.

Suomen tulee olla uskottava oikeusvaltio #oikeuskuuluukaikille

22.03.2019

Oikeudenhoidon nykyistä parempi resurssointi on välttämätöntä, jotta perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat. Näin kirjoittavat Akavan johtavat asiantuntijat Miia Kannisto ja Katri Ojala Lakimiesliiton käynnistämään Oikeus kuuluu kaikille -kampanjaan liittyen.

Vihdoin hyväksytty uusi työaikalaki lisää joustoja Jaana Meklin

15.03.2019

Eduskunta sai viime metreillä hyväksyttyä kauan kaivatun työaikalain uudistuksen. Se tulee voimaan 1.1.2020. Edellisen uudistuksen jälkeen työelämä on muuttunut monin tavoin, mutta työaikasuojelun tarve ei ole hävinnyt – päinvastoin.

Google - suomalaisten kotijuristi? Tuula Linna

05.03.2019

Vain 7 prosenttia oikeudellisia ongelmia kokeneista suomalaisista kääntyy viranomaisen puoleen. Sen sijaan Googlea käytetään Suomessa poikkeuksellisen paljon oikeudellisen tiedon lähteenä.

Oikeus kuuluu kaikille Tilander Jore

04.03.2019

Lakimiesliitto käynnisti tänään ”Oikeus kuuluu kaikille” -nimeä kantavan kampanjan. Kampanjassa tartutaan oikeuden saatavuuden ongelmiin Suomessa.

Hurraa - Tuomioistuinvirasto tulee Tuula Linna

25.01.2019

Eduskunta on tänään 25.1. täysistunnossaan hyväksynyt Tuomioistuinviraston perustamisen (LaVM 13/2018 vp, HE 136/2018 vp). Koko lakimieskunta voi nostaa maljan ja toivottaa uuden viraston tervetulleeksi! Tarkoitus on, että virasto starttaa vuoden 2020 alusta.

Tuomioistuinviraston johtoon tarvitaan juristi Tuula Linna

16.01.2019

Tuomioistuinvirastoa koskeva lakivaliokunnan mietintö sisältää melkoisen paukun: tuomioistuinlakiin ei tule säännöstä siitä, että tuomioistuinviraston ylijohtajan tulisi olla oikeustieteen maisteri.

Tarvitsemme arvopuhetta lakimieskunnan roolista Tuula Linna

18.12.2018

Lakimiesliiton tuoreen valtuuskunnan keskivertojäsen on keski-ikäinen, hieman todennäköisemmin nainen kuin mies, asuu Etelä-Suomessa ja toimii piirun verran todennäköisemmin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.

Valtuuskunnan vaali ei innostanut äänestämään Asko Nurmi

26.10.2018

Lakimiesliiton valtuuskunnan vaalin äänestysprosentti oli 19,1. Valtuuskunnan puheenjohtaja Asko Nurmi pohtii blogikirjoituksessa syitä alhaiseen äänestysaktiivisuuteen.

Poliittisille barrikadeille vain oikeusvaltion tähden Antero Rytkölä

23.10.2018

"Poliittiset lakot eivät kuulu vaikuttamistyömme keinovalikoimaan, ellei kyse ole oikeusvaltion perusrakenteisiin kajoavista uhkista", kirjoittaa Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä.

Ääni oikeusvaltiolle Paula Virrankoski

19.09.2018

Suomen tuomariliitto vetosi syyskuun alussa Suomen hallitukseen, jotta se käyttäisi kansainvälisiä suhteitaan Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuuden palauttamiseksi. Vetoomus tehtiin yhdessä pohjoismaiden, Viron ja Latvian tuomariyhdistyksen kanssa. Kunkin maan yhdistys esitti oman vetoomuksensa kotimaansa poliittisille päättäjille.

Tuomioistuinviraston etenemistä odotetaan – Vantaa toimiva sijaintipaikkakunta Antero Rytkölä

14.09.2018

Tuomioistuinvirastoa koskeva lakiesitys ei ole vielä odotuksista huolimatta edennyt eduskuntakäsittelyyn. Valtioneuvostossa asia on jäänyt pöydälle.

Työlainsäädäntöä uudistettava kokonaisuuksina Tilander Jore

12.09.2018

Viime viikkoina on lehtien palstoilla käyty kovaa sananvaihtoa irtisanomissuojasta ja sen kynnyksen alentamisesta pienissä yrityksissä. Asia nousi lainvalmisteluun kehysriihen myötä viime keväänä ja tuli monille aikamoisena yllätyksenä.

Oikeudenhoito kaipaa turvaa maalittamista vastaan Antero Rytkölä

03.07.2018

Maalittamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa kohdehenkilön toimintaa pyritään horjuttamaan informaatiovaikuttamisen keinoin. Kysymys on maalittamisesta tai "doxaamisesta", jossa kohteen yksityisiä tietoja kaivetaan esille eri lähteistä, muun muassa sosiaalisesta mediasta, sekä pyritään muodostamaan niitä eri yhteyksiin asettamalla vääristynyt sekä epäedullinen kuva henkilöstä.

Perhe + työ = itkupotkuraivari? Janne Laukkanen

08.06.2018

Onko lapsiperheen elo vain raskasta selviytymistaistelua? Jos me perheelliset saamme sen kuulostamaan siltä, eivät alhaiset syntyvyysluvut ole ihme. Todellisuudessa moni saa perheestä voimaa työhönsä ja sen soisi kuuluvan myös työpaikoilla.