Blogi

Ruotsinkielisestä juristikoulutuksesta pidetään hyvää huolta – vaikka Åbo Akademille ei myönnetty OTM-tutkinnon koulutusvastuuta Tuula Linna

24.07.2020

Valtioneuvosto on yleistunnossaan eilen 23.7.2020 muuttanut yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (794/2004) liitettä, jossa määritetään koulutusvastuut. OTM-tutkinnon osalta koulutusvastuuta ei tullut Åbo Akademille.

Jokainen meistä on lepohetkensä ansainnut Antero Rytkölä

03.07.2020

Kesäloma on tarkoitettu lepoon ja virkistykseen. Työn murheet eivät saa kuormittaa lomalla, muistuttaa Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä. Tarvitsemme voimia syksyllä.

Puolustamalla Igor Tuleyaa puolustamme oikeusvaltiota Paula Virrankoski

09.06.2020

A wall behind Igor -tunnuslause näkyy tällä viikolla ympäri Eurooppaa. Sillä kiinnitetään huomiota puolalaisen tuomari Igor Tuleyan epäasialliseen kohteluun, ja koko Puolan oikeuslaitoksen kriisiin. Emme saa vaieta oikeusvaltion uhista.

Valtiolla matkaa esimerkilliseksi työnantajaksi Antero Rytkölä

29.05.2020

Liikutathan työpöytäsi hiirtä kerran viidessä minuutissa? Valtio tarjoaa motivoivia ja sisällöllisesti merkityksellisiä työtehtäviä. Lukuisat virastojen esimiehet toimivat vaativissa tehtävissä oivallisesti. Mutta kokonaisuutena valtiotyönantajalla on kosolti petrattavaa ja välillä johtaminen saa suorastaan koomisia muotoja kirjoittaa hallituksemme puheenjohtaja Antero Rytkölä.

Oikeustieteen pääsykoekiintiö pysyy ennallaan koronasta huolimatta Tuula Linna

06.05.2020

Tiedekunnat ovat joutuneet muuttamaan vuoden 2020 oikeustieteen valintaperusteita koronatilanteen vuoksi. Kaikki on tehty, mitä on voitu, jotta valinta voidaan poikkeusoloissa toteuttaa niin pitkälle kuin mahdollista luvatun mukaisena.

Suomalainen oikeusvaltio – sitkeä sissi! Tuula Linna

22.04.2020

Koronaepidemia ei ole nujertanut suomalaista lainsäädäntökoneistoa. Ministeriöissä valmistelijat ja työryhmät valmistelevat lainsäädäntöä, ja eduskunta on pystynyt järjestämään toimintansa myös poikkeusoloissa.

Koronan jälkeiset velkaloukut ovat vältettävissä Tuula Linna

01.04.2020

Koronaepidemian hoidossa on vältettävissä 90-luvun laman seuraukset. Nopeilla toimilla voidaan pelastaa joukoittain yrityksiä ja kotitalouksia taloudelliselta katastrofilta. Tuula Linna listaa blogissa ratkaisuehdotuksia.

Korona haastaa koko yhteiskunnan – nyt mitataan yhteisöllisyyttämme Tilander Jore

20.03.2020

Lakimiesliitto tarjoaa kriisin aikana jäsenilleen tukea kaikissa työelämään liittyvissä kysymyksissä. Liiton kattavat ilmaiset palvelut ovat jokaisen jäsenemme ulottuvilla.

Lomarahaleikkaukset poissa neuvottelupöydästä Jore Tilander, Lakimiesliitto

25.02.2020

Kiky-tunnit ovat valitettavan hyvä esimerkki siitä, että työelämää ei kehitetä poukkoilemalla kulloinkin vallassa olevan hallituskoalition mieltymysten mukaan. Työelämän muutosten tulee perustua hyvin harkittuun ja valmisteltuun lainsäädäntöön.

Perhevapaauudistus etenee vihdoinkin Jaana Meklin

21.02.2020

Lakimiesliitto on jo pitkään odottanut perhevapaajärjestelmän uudistamista tasa-arvoisempaan suuntaan. Tavoite on kirjattu niin Lakimiesliiton tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustavoitteisiin kuin liiton hallitusohjelmatavoitteisiinkin. On siis hienoa, että maan hallitus on päättänyt edetä asiassa määrätietoisesti.

Ruotsinkielinen juristikoulutus – en het potatis Tuula Linna

20.02.2020

Keskustelu Åbo Akademin oikeudesta ryhtyä kouluttamaan oikeustieteen maistereita (OTM) käy rapsakkana. Åbo Akademin hallitus päätti viime joulukuussa hakea opetus- ja kulttuuriministeriöltä tällaista oikeutta. Koulutus alkaisi Åbo Akademin kaavailujen mukaan syksyllä 2021. Nykyisin Åbo Akademi kouluttaa oikeustieteen opiskelijoita oikeusnotaarin (ON) tutkintoon saakka.

Suomi parhaaksi oikeusvaltioksi – lakimieskunnan yhteistyöllä Tuula Linna

20.01.2020

Kansainvälisessä oikeusvaltiovertailussa sijoitumme hienosti pronssisijalle. Suomalaisessa oikeusvaltiossa on kuitenkin kehitettävää etenkin siviiliprosessien hitauden osalta. Asia nousi esille viime viikolla myös Asianajajapäivässä.

Yhteiskuntarauhaa uudelle vuodelle! Tuula Linna

02.01.2020

Vihapuheen ja maalittamisen vahingollisuus tulisi ymmärtää. Kyse on toistemme kunnioittamisesta ja viime kädessä yhteiskuntarauhan ylläpitämisestä. Presidentti Niinistö toi esiin tärkeitä teemoja uudenvuodenpuheessaan.

Joulurauhaa "hyväpuheella" Antero Rytkölä

18.12.2019

Vihapuheen toimiva vaihtoehto on hyväpuhe. Kun joulurauha julistetaan Suomen Turussa jouluaattona, on viimeistään silloin aika aloittaa myönteinen kierre ja torjua pahaa jatkuvalla hyväpuheella.

Uusi työaikalaki – uhka vai mahdollisuus? Jaana Meklin

13.12.2019

Uusi työaikalaki astuu voimaan 1.1.2020 ja se tuo mukanaan monia uudistuksia. Kaikki ei kuitenkaan muutu: lain soveltamisala on edelleen laaja ja vastaa suurelta osin nykyistä. Merkittävin uudistus laissa on mahdollisuus sopia joustotyöajoista. Kun työaikalaki uudistuu, on myös tärkeää tarkastella työkulttuuria ja muuttaa sitä niin, etteivät juristit uuvu työtaakkansa alle jo uransa alkuvaiheessa.

Hallitus vaihtui – oikeus kuuluu kaikille Tilander Jore

10.12.2019

Suomi sai tänään 76. hallituksensa. Lakimiesliitto vaatii, että panostuksia oikeudenhoitoon jatketaan pääministeri Sanna Marinin johdolla.

Hyvää 102-vuotispäivää Suomi Tuula Linna

06.12.2019

Päivänpoliittisten myrskyjen keskelläkin syntymäpäiväsankarillamme – siis meillä kaikilla – on monia syitä olla tyytyväisiä. Suomi tuottaa hyvää koko ihmiskunnalle.

Hyvää isänpäivää arjen sankarit! Tuula Linna

10.11.2019

Perheen asiat eivät ole yksityisasioita, vaan mitä suuremmissa määrin poliittisen mielenkiinnon kohteena. Kaavailtu perhevapaauudistus edistäisi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa niin perheessä kuin työelämässä, kirjoittaa Lakimiesliiton puheenjohtaja Tuula Linna isänpäivän blogissaan.

Työneuvoston roolia vahvistettava Jaana Meklin

28.10.2019

Työneuvoston rooli kaipaa päivitystä. Sen tehtäviä ja vireillepanotahoja on syytä lisätä. Työneuvoston roolia ja tehtäviä on mahdollista tarkastella hallitusohjelmaan kirjatun vuosilomalain uudistuksen yhteydessä.

Lakimiesliitto vastustaa oikeustieteen tutkintomäärien nostoa Tuula Linna

16.10.2019

Toimiiko suomalainen korkeakoulupolitiikka tiedon vai luulon varassa?