Blogi

Hyvää isänpäivää arjen sankarit! Tuula Linna

10.11.2019

Perheen asiat eivät ole yksityisasioita, vaan mitä suuremmissa määrin poliittisen mielenkiinnon kohteena. Kaavailtu perhevapaauudistus edistäisi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa niin perheessä kuin työelämässä, kirjoittaa Lakimiesliiton puheenjohtaja Tuula Linna isänpäivän blogissaan.

Työneuvoston roolia vahvistettava Jaana Meklin

28.10.2019

Työneuvoston rooli kaipaa päivitystä. Sen tehtäviä ja vireillepanotahoja on syytä lisätä. Työneuvoston roolia ja tehtäviä on mahdollista tarkastella hallitusohjelmaan kirjatun vuosilomalain uudistuksen yhteydessä.

Lakimiesliitto vastustaa oikeustieteen tutkintomäärien nostoa Tuula Linna

16.10.2019

Toimiiko suomalainen korkeakoulupolitiikka tiedon vai luulon varassa?

Lakimiespäivästä uusia näkemyksiä tulevaisuuteen: Työelämän murros - Kumpi murtuu, työnantaja vai -tekijä? Heikki Lindroos

26.09.2019

Digitaalinen tulevaisuus luo uusia mahdollisuuksia juristien työssä, mistä puhutaan myös tulevassa Lakimiespäivässä. Teknologiat muokkaavat työn lisäksi luonnollisesti myös työympäristöämme. Kun diginatiivi työelämän murrokseen ja haasteisiin valmis y-sukupolvi eli milleniaalit valtaavat työelämän, on työnantajan pohdittava omaa rooliaan uudelleen.

Lakimiesliitto budjettiesityksestä: Paljon on vielä kirittävää Antero Rytkölä

19.09.2019

Valtion ensi vuoden budjettiesitys on läpäissyt hallituksen riihen. Poliittinen ratkaisu ensi vuoden taloudenhoidosta on hallitustasolla tehty ja asia on siirtymässä eduskunnan käsiin. Budjettiesityksen suunta on oikea, mutta kirittävää oikeudenhoidon rahoituksessa riittää.

3D-rillit nenällä kohti kestävää kehitystä – ja lokakuun Lakimiespäivää Tuula Linna

02.09.2019

Lokakuussa Lakimiespäivässä juhlistetaan 75-vuotiasta liittoamme. Päivän anti on rikas, ja yhtenä tärkeänä teemana ohjelmassa on kestävä kehitys. Olemmeko me juristit kestävyyskysymyksissä vastuullisia analysoijia ja toimijoita – vai heittäydymmekö nokitteluihin, joissa ekotietoiset eivät kestä ekotietämättömiä ja päinvastoin?

Virkamiehet metsästämässä työpistettä Sari Aho

28.08.2019

Valtion toimitilastrategia uhkaa viedä oikeushallinnon työntekijöiltä rauhalliset työpisteet. Tämä vaarantaa muun muassa työtehon ja salassapidon, kirjoittaa oikeusministeriön hallinnonalan pääluottamusmies Sari Aho.

Laskutuskattojen sijaan huomio oikeusprosessien valuvikoihin #oikeuskuuluukaikille

20.08.2019

"Laskutuskatosta puhumisen sijaan keskustelua tulisi laajentaa myös prosessin valuvikoihin ja tuomioistuinten riittävään resursointiin", kirjoittavat Lakimiesliiton puheenjohtaja Tuula Linna ja hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä.

#Rikosoikeus007 – Kesäillan Twitter-huumaa Janne Laukkanen

16.07.2019

Sateisen nuhjuinen kesäilta ja televisiossa pyörii jo perinteeksi muodostunut James Bond-leffojen uusintakierros. Ties kuinka monetta kertaa. Ei kovin yllättävää. Mutta sitten alkaa tapahtua Twitterissä...

Opiskelijat - ahtaalla kesät ja talvet Tuula Linna

10.07.2019

Paineet ovat kovat ja systeemi armoton. Oikeustieteen osalta opintojen stressaavuuteen voidaan vaikuttaa myös rakenteellisilla uudistuksilla.

Puolan tuomareiden pakkoeläkkeille murskatuomio – unionin tuomioistuin sementoi oikeusvaltion perustaa Tuula Linna

25.06.2019

Vuoden 2019 juhannuksen jälkeinen maanantai jää oikeushistoriaan eurooppalaisen oikeusvaltioperiaatteen puolustuspäivänä. EU-tuomioistuin vahvisti oikeusvaltion kivijalkaa poliittista vaikuttamista vastaan, eikä sallinut oikeusvaltioperiaatteen rapauttamista. Päinvastoin, EU-tuomioistuin lujitti perustaa tavalla, joka ei jätä tilaa jossitteluille.

Kuinka pitkälle rahkeet riittävät – uuden hallitusohjelman koulutuspoliittisia linjauksia Tuula Linna

04.06.2019

Neuvottelutulos uuden hallituksen ohjelmasta julkaistiin maanantaina 3. kesäkuuta 2019. Julkistamispaikkana oli Helsingin keskustakirjasto Oodi. Ehkäpä kirjasto ilmensi politiikan uuden ABC-kirjan julkistamispaikkana itsensä kehittämisen, sivistyksen ja koulutuksen arvostuksen palautusta. Hallitusohjelmassa ”Osallistava ja osaava Suomi – sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävä yhteiskunta” on kirjattuna erinomaisia koulutuspoliittisia linjauksia – kunhan vain myös niiden täytäntöönpanossa onnistutaan.

Vaativaa asiantuntijatyötä ei tehdä kellon ympäri Jore Tilander, Lakimiesliitto

31.05.2019

Lakimiesliiton keväällä tekemässä jäsentutkimuksessa tiedusteltiin jäsenistön kantoja työmarkkinaedunvalvonnallisiin kysymyksiin. Etenkin viimeisen kymmenvuoden aikana juristeiksi valmistuneet nostivat tärkeimmiksi vaikuttamisen kohteiksi työaikojen maltillistamisen ja työhyvinvoinnin lisäämisen. Liittona reagoimme tähän perusteltuun vaatimukseen.

Lakialallakin tarpeettomia kilpailukieltosopimuksia Kivelä Petteri

20.05.2019

Kilpailukieltosopimukset ovat yleistyneet korkeasti koulutettujen keskuudessa. Etenkin monen lakimiehen kohdalla työpaikan vaihto voi olla kilpailukiellosta johtuen liki mahdotonta. Tämä johtaa työntekijän kannalta kohtuuttomaan tilanteeseen.

Suomi tarvitsee oikeusvaltion kehittämiseen voimakkaasti sitoutuneen hallituksen #oikeuskuuluukaikille

10.05.2019

Lähetimme Lakimiesliitosta viestin kaikille niille hallitusneuvottelijoille, jotka istuvat oikeusvaltion kehittämistä käsittelevissä työryhmissä. Lue, mitä toivomme keskusteluissa nostettavan pöydälle. Nyt on aika rakentaa tulevien vuosien oikeudenhoitoa. #oikeuskuuluukaikille

Viimehetken vinkit oikeusvaltiota puolustavalle hallitusneuvottelijalle Jore Tilander, Lakimiesliitto

09.05.2019

Viiden puolueen hallitusneuvottelut ovat käynnistyneet. Säätytalon pöytäkartasta löytyy myös oikeusvaltion kehittämiseen keskittyvä pöytä. Lakimiesliiton ja koko juristikunnan näkyvä työ oikeusvaltion puolustamiseksi kevään aikana on ollut edistämässä näiden teemojen esiinnousua neuvottelupöytiin. Olemme yhteisenä rintamana muistuttaneet siitä, miten oikeus kuuluu kaikille (www.oikeuskuuluukaikille.fi).

Mitkä puolueet kannattavat suostumuslakia ja tukipalvelujen lisäämistä seksuaalirikosten uhreille? #oikeuskuuluukaikille

10.04.2019

Seksuaalirikosten saralla on paljon tehtävää. Tarvitsemme kansanedustajia, jotka eivät tyydy siihen, että seksuaalirikoksiin liittyvää lainsäädäntöä parannetaan. Siitä pitää tehdä maailman paras, kirjoittaa Amnestyn Suomen osaston tutkija Otava Piha #Oikeuskuuluukaikille-blogisarjassa.

Tehokas ja riittävä oikeusturva kuuluu myös lapsille #oikeuskuuluukaikille

05.04.2019

Keskustelu lapsille ja nuorille suunnatuista oikeudellisista neuvonta- ja tukipalveluista ei ole riittävästi noussut lapsipolitiikkaa harjoittavien agendalle, kirjoittavat professori Suvianna Hakalehto ja Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Hanna Heinonen #Oikeuskuuluukaikille-blogisarjassamme.

Suomessa on yksi ihmisryhmä, jonka oikeusturva on muita heikompi #oikeuskuuluukaikille

01.04.2019

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on heikennetty viimeisten vuosien aikana useilla lainmuutoksilla, jotka ovat yhdessä luoneet turvapaikanhakijoille heikomman oikeusturvan kuin muille hallinnollisten päätösten kohteiksi joutuville henkilöille, kirjoittaa Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen.

Suomen tulee olla uskottava oikeusvaltio #oikeuskuuluukaikille

22.03.2019

Oikeudenhoidon nykyistä parempi resurssointi on välttämätöntä, jotta perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat. Näin kirjoittavat Akavan johtavat asiantuntijat Miia Kannisto ja Katri Ojala Lakimiesliiton käynnistämään Oikeus kuuluu kaikille -kampanjaan liittyen.