Oikeusguru Q&A

Q: Kuinka paljon minulla täytyy olla osaamista oikeustieteistä osallistuakseni? Täytyykö kilpailuun valmistautua lakikirjaa lukemalla? 

A: Kilpailun kysymykset pohjautuvat yhteiskunnallisiin aiheisiin sekä lukion yhteiskuntaoppiin ja lakitietoon. Kilpailukysymyksillä pyritään mittaamaan yhteiskunnallista ja oikeudellista ajattelua. Koska kyseessä on lukiolaisille suunnattu kilpailu, ei menestyminen edellytä lakikirjan pänttäämistä. 

Q: Kuinka ilmoittaudun Oikeusguru-kilpailuun? Voinko osallistua omasta lukiostani paikkakunnalta x? 

A: Ilmoittautuminen kilpailuun tapahtuu oman lukiosi yhteiskuntaopin opettajan kautta. Ilmoita siis halukkuutesi osallistua Oikeusguruun yhteiskuntaopin opettajallesi, ja hän ilmoittaa sinut kilpailuun mukaan myöhemmin ilmoitettavalla tavalla. Alkukilpailu järjestetään kaikissa ilmoittautuneissa lukioissa sähköisesti. 

Q: Voiko kuka tahansa lukiolainen lukion ykkösestä abiin osallistua Oikeusguru -kilpailuun? 

A: Kyllä voi, jos lukiosi on ilmoitettu mukaan alkukilpailuun. 

Q: Milloin kilpailuun ilmoittautuminen pitää tehdä? 

A:  Ilmoittautumisaikataulu julkaistaan vuosittain alkusyksystä. Tarkemmat päivämäärät vahvistetaan ja päivitetään kunkin syksyn alussa. Päivämäärät tiedotetaan tuon jälkeen kouluille ja päivitetään tälle sivustolle.

Q: Milloin alkukilpailu ja finaali järjestetään? Missä se järjestetään?  

A: Oikeusgurun alkukilpailu järjestetään kaikissa mukaan ilmoittautuneissa lukioissa marraskuussa. Alkukilpailuun osallistuneista valitaan finalistit. Oikeusguru-finaali järjestetään joulukuussa Helsingissä. Päivämäärät tiedotetaan tuon jälkeen kouluille ja päivitetään tälle sivustolle.

Q: Äidinkieleni on ruotsi. Voinko silti osallistua kilpailuun? 

A: Kyllä voit. Kilpailu järjestetään sekä suomeksi että ruotsiksi. 

Q: Kuinka monta valitaan Oikeusguru-kilpailun finaaliin?  

A: Oikeusguru-kilpailun finaaliin valitaan kahdeksan alkukilpailussa parhaiten menestynyttä.

Q: Mitä palkintoja kilpailussa on? 

A: Itä-Suomen yliopisto ja Lapin yliopisto myöntävät kumpikin hakemuksesta opinto-oikeuden oikeusnotaarin ja oikeustieteen maisterin tutkintoihin ilman valintakoetta yhdelle Oikeusguru-kilpailun finaaliin valitulle ja finaaliin osallistuneelle. Mikäli hakijoita on enemmän kuin aloituspaikkoja, valitaan hakeneista finaalissa parhaiten sijoittunut. Kilpailuun kolme parasta saavat myös rahapalkinnot: ensimmäiseksi sijoittunut saa 1000 euroa, toiseksi sijoittunut 500 euroa ja kolmanneksi sijoittunut 250 euroa.

Q: Menestyin Oikeusguru-finaalissa, mutta käyn lukion ensimmäistä vuosikurssia. Miten ja milloin voin hakea palkintona olevaa opiskelupaikkaa?

A: Jos pääset Oikeusguru-kilpailun finaaliin ja menestyt finaalissa, voit hakea kilpailussa parhaiten menestyneille myönnettävää opinto-oikeutta sinä vuonna, kun olet hakukelpoinen korkeakoulujen yhteishaussa. Mikäli et ole hakukelpoinen Oikeusguru-finaalia seuraavassa opiskelijavalinnassa, voit hakea opinto-oikeutta sinä vuonna, kun olet suorittanut hyväksyttävästi lukion oppimäärän ja ylioppilastutkinnon.

Q: Voinko osallistua Oikeusguru-kilpailuun useampana vuonna peräkkäin?

Kyllä voit, mikäli lukiosi on ilmoittautunut mukaan kilpailuun. Huomaathan kuitenkin, että loppukilpailuun voi tulla valituksi vain kerran.