Siiri Klubb on Suomen ensimmäinen Oikeusguru

Oikeusguru-kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran syksyllä 2019. Kilpailuun osallistui noin tuhat lukiolaista 126 lukiosta ympäri maata. Lämmin kiitos kaikille osallistuneille!

Kisa huipentui kahdeksan finalistin kesken 9.12.2019 korkeimmassa oikeudessa Helsingissä. Voittajaksi ja Suomen ensimmäiseksi Oikeusguruksi valikoitui Siiri Klubb Helsingistä. Hän ja toiseksi sijoittunut Ella Heikkilä Forssan yhteislyseosta nappasivat samalla itselleen oikeustieteellisen alan opiskelupaikat Lapin ja Itä-Suomen yliopistoista. Voittajan tunnelmiin pääset Lakimiesuutisista tai alla olevasta haastattelusta.

 

Oikeusguru avasi oikiksen ovet

Oikeusguru-kilpailu tarjosi kahdelle lukiolaiselle oikeustieteellisen opiskelupaikan ensimmäistä kertaa viime syksynä. Suomen ensimmäinen Oikeusguru ja tuore oikeustieteen fuksi Siiri Klubb kertoo, millainen kokemus kilpailuun osallistuminen oli.

Päätös osallistua Oikeusguru-kilpailuun syntyi vaivattomasti, kun Siiri kuuli kilpailusta lukion yhteiskuntaopin opettajalta.

– Kilpailuun oli hyvin matala kynnys osallistua. Koska alkukilpailu vei vain pari tuntia aikaa ja kirjoitukset olivat ohi, ajattelin, ettei kilpailuun osallistumisesta haittaakaan ole, Siiri muistelee.

Lakikirjaa tai esimerkiksi aikaisempia pääsykoekirjoja Siirin ei tarvinnut kilpailua varten avata, vaan kertaus lakitiedon kurssin asioista riitti alkukilpailuun valmistautumiseen. Alkukilpailu oli Siirin mielestä kaikin puolin lukion yhteiskuntaopin kokeen kaltainen, ja lakitiedon kurssilla opetetut asiat riittivät alkukilpailussa mainiosti.

Kun finaalipaikka varmistui, sai Siiri vinkkejä jo oikeustieteellisessä opiskelevalta.

– Sain hieman vastausteknistä tukea lukioni entiseltä oppilaalta, joka opiskelee nykyään oikiksessa. Hän neuvoi, että vastauksissa kannattaa olla ytimekäs eikä runoilla. Nämä neuvot tulivat tarpeen finaalin tehtävissä, jossa tilaa vastauksille oli rajatusti, Siiri kertoo.

Finaalipäivää Siiri kuvailee jännittäväksi ja intensiiviseksi. Korkeimmassa oikeudessa järjestetyssä finaalissa osallistujat pääsivät näyttämään taitojaan sekä kirjallisessa osiossa että oikeudellisista kysymyksistä väitellen. Etenkin väittelyosuudessa Siiri koki olleensa vahvoilla.

– Ilmaisutaidon lukion käyneenä väittely on tullut tutuksi, joten se tuntui itselleni finaalissa jopa helpolta, Siiri toteaa.

Koko kilpailun voitto tuli Siirille hänen omien sanojensa mukaan ”täysin puskista”. Voitto konkretisoitui viimeistään tänä syksynä, kun Siiri aloitti oikeustieteen opinnot Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa. Opintoja on haastattelun aikaan takana pari viikkoa. Syksyn koronatilanne on tuonut oman lisämausteensa uuden fuksin opintoihin, joihin alkaa pikkuhiljaa päästä kiinni.

Lukiolaisia Siiri kannustaa rohkeasti ja ennakkoluulottomasti osallistumaan Oikeusguru-kilpailuun:

– Kilpailua kannattaa ehdottomasti lähteä kokeilemaan, se ei vaadi paljoa! Ikinä ei tiedä mihin osallistuminen johtaa, voi päästä vaikka oikikseen asti.

Kuva: Ville Rinne