Kirjoituksen päiväys

02.05.2016← Katso kaikki blogit

Från Vasa till Rom Rosa Stenman

Ett halvt år i Italien hade alltid varit min dröm men det krävde en hel del fixande för att kunna åka iväg . Sedan långt tillbaka har jag velat åka till Italien uppleva hur det verkligen är att bo och leva som en italienare. Romersk rätt var också något jag vill läsa här men i och med kursutbudet blev det i stället mycket EU-rätt istället, inte illa det heller!

 

Hur har min tid här då varit? Intressant och mycket lärorik. Varenda dag är ett äventyr. Allt från den fullspäckade metron som denna suomiflicka som bott de senaste åren i en stad på 60.000 personer hade svårt att vänja sig vid, till de tre timmar långa föreläsningarna där professorn kan plötsligt byta till att föreläsa på italienska utan att märka det själv.

Livet i Italien är definitivt värt att uppleva. Om du funderar på att söka ska du inte tveka. Det finns mer än tillräckligt kurser på engelska, men om man vill utmana sig lite är det värt att försöka ta kurser även på italienska.

 

Det har ju hänt vissa lite småroliga situationer här som vi har fått ett riktigt gott skratt av. I februari, vid karneval tiden försökte jag beställa den välkända efterrätten Frappe men i och med att jag uttalade ordet annorlunda med tyngdpunkten på slutet av ordet blev det en iskaffe som också heter Frappe´  för mig istället…

Det har varit rätt lätt att utveckla sin italienska här i Rom. Romarna pratar mer än gärna med en om allt mellan himmel och jord och de är inte heller rädda att korrigera ens uttal om man säger något tokigt vilket gör mig glad för att de verkligen bryr sig om att hjälpa en.

 

Hur är studierna i Rom då? De skiljer sig en hel del från det man är van till på Helsingfors universitet. Här känner de till exempel inte till konceptet lagbokstenter. Allt ska man lära sig utantill. Jag ser verkligen upp till studenterna här, att sitta och plugga utantill 1500 sidors böcker är inte ett helt litet projekt. Får hoppas på det bästa för de inkommande tent veckorna det är i varje fall spännande att få pröva på muntliga tenter framför hela klassen!