Kirjoituksen päiväys

17.02.2017← Katso kaikki blogit

Notaarin vuosi, osa 6 Adelina Leino

”Savolainen on hauska, leppoisa, välitön ja ystävällinen. Varsinkin omasta mielestään. Hän on kuin savolainen metsä. Tuttu ja turvallinen. Hän voi kuitenkin olla ulkopuoliselle myös outo, viekas tai veikeän ilkikurinen”

” ..roomalaiset kävivät hakemassa Savosta muijikseen täkäläisiä naisia, jotka ovat tunnettuja sitkeydestään, sisustaan ja paksuista reisistään. Näitä tarunhohtoisia ihanaisia olentoja kuuluu aikanaan kulkeutuneen Egyptiin saakka, ja jo tuon nyt arvannee jokainen, että kuka ne pyramidit rakensikaan? No savolainen nainen, tietysti.”

”Teiden parannuttua ja matkantekovälineiden kehityttyä savolaiset rupesivat siirtymään etelään lähinnä autoilla ja junilla. Paljon heitä sinne menikin, Helsinkiä voidaan pitää yhtenä Kuopion lähiöistä. Paljon heitä on tullut sieltä takaisinkin – ja hyvä niin, koska Savossa on ihmisen hyvä olla.”


Edellä olevat lainaukset ovat Ismo Apellin, Antti Heikkisen ja Tarja Anuntin kirjasta Kuopio Region, odottamattomia kohtaamisia – Savoa ja savolaisuutta. Sain kirjan läksiäislahjaksi kun sain päätökseen käräjäoikeusjaksoni Pohjois-Savon käräjäoikeudessa. Toivon, että minuun on tämän vuoden aikana tarttunut edes hiukan savolaisia piirteitä. Savolaiset ovat, kirjan sanoin, leppoisia ja välittömiä, aina myös todella ystävällisiä. Ihmiset täällä savossa, niin työpaikalla kuin kaikissa muissakin tilanteissa, ovat saaneet minut viihtymään täällä erinomaisesti. Savossa on ihmisen hyvä olla. Toivottavasti minäkin olen tulevaisuudessa sopivasti savolainen – sitkeä, sisukas, hauska, leppoisa, välitön ja ystävällinen.

Suurin ihmetyksen aiheeni tällä hetkellä on se, että harjoittelu on jäljellä enää kaksi kuukautta!
Juurihan minä vasta olin ensimmäistä päivää hovioikeudessa ja kohta on koko jakso jo ohi! Kyllähän sitä kaikki sanoivat, että auskultointivuosi menee todella nopeasti. Mutta en olisi uskonut, että kohta se on jo päätöksessä!

Olen viihtynyt hovioikeudessa mainiosti. Työ on ollut mielenkiintoista ja olen päässyt mukaan moniin erilaisiin juttuihin. Pääkäsittelyjä, joissa olen ollut mukana valmistelijana, minulla on ollut vasta yksi, mutta niitäkin ehtii vielä muutama kertyä ennen kuin harjoitteluni loppuu. Näillä näkymin pääsen myös kokemaan matkakäräjät, sillä suuntaamme huhtikuussa istumaan erään pääkäsittelyn Mikkeliin.

Ensimmäinen pääkäsittely meni mukavasti. Pääkäsittelyssä esittelijä vastaa käytännön järjestelyistä, hoitaa pääkäsittelyn aikana esimerkiksi saliin kuuluttamiset, video- ja puhelinkuulemisten järjestämisen ja tekee muistiinpanoja sekä pitää pöytäkirjaa istunnon aikana. Esittelijä osallistuu myös pääkäsittelyn jälkeen päätösneuvotteluihin ja kirjoittaa sitten päätösneuvottelujen pohjalta alustavan tuomion, jonka kukin kokoonpanon jäsen tarkistaa.

Mielestäni on ollut todella mukavaa, että ainakin Itä-Suomen hovioikeudessa esittelijät työskentelevät kaikkien oman osastonsa neuvosten kanssa. Kokoonpanoissa on kolme neuvosta sekä esittelijä. Kun kokoonpanot vaihtelevat, pääsee työskentelemään aina erilaisten ihmisten kanssa ja sitä kautta ainakin itse opin koko ajan paljon kaikkea uutta ja opin katsomaan asioita uusista näkökulmista. Mielestäni systeemi on hyvä ja toimiva. Erilaisissa kokoonpanoissa työskentely antaa mielestäni paljon eväitä myös tulevaisuutta varten, sillä jokaisessa kokoonpanossa on oma dynamiikkansa ja erilaisissa kokoonpanoissa työskentelystä on varmasti tulevaisuudessa hyötyä kun on saanut kokemusta erilaisten ihmisten kanssa työskentelystä.

Olin käräjäoikeudessa ollessani seuraamassa erään rikosjutun käsittelyä. Juttu oli mielestäni mielenkiintoinen ja olikin hienoa kun huomasin, että juttu oli tullut käsiteltäväksi hovioikeuteen ja siitä järjestettiin pääkäsittely. Olin siis seuraamassa saman jutun käsittelyä myös hovioikeusvaiheessa. Mielestäni oli mielenkiintoista päästä näkemään saman prosessin seuraava vaihe ja katsomaan miten juttua täällä hovissa käsitellään ja mitä pääkäsittelyssä tuodaan esille. Paljon olen päässyt kokemaan mielenkiintoisia ja hienoja asioita auskultointivuoden aikana.

Jos ensimmäiset kymmenen kuukautta ovat menneet nopeasti niin viimeiset kaksi kuukautta menevät varmasti silmänräpäyksessä! Kohta siis jo kirjoittelen teille haikein mielin viimeistä blogikirjoitusta. On tämä ollut hieno matka, onneksi on vielä kaksi kuukautta jäljellä!