Kirjoituksen päiväys

13.11.2014← Katso kaikki blogit

Oikkari vaihdossa osa 1 Caius Honkanen

Terveisiä Skotlannin Glasgow’sta, jossa allekirjoittanut parhaillaan viettää lukukaudenmittaista vaihtojaksoa. Helsingin yliopistosta vaihdon kohteena on University of Glasgow – School of Law. Pyrin tässä blogikirjoituksessa lyhyesti ja ytimekkäästi kertomaan Glasgow’sta vaihtopaikkana, ja ehkä saan teidät, jotka ette vielä ole päättäneet minne kannattaisi hakea, harkitsemaan Skotlantia vaihtokohteeksi.

Valintani hakea Skotlantiin perustui lähinnä kolmeen kriteeriin. Ensinnäkin halusin maahan, jossa voisin opiskella oikeustiedettä englanniksi, parantaakseni juridista englanninkieltäni. Tämä kriteeri rajasi jo aika monta vaihtoehtoa pois mahdollisten vaihtopaikkojen listalta. Toiseksi halusin maahan, josta löytyisi paljon tekemistä ja nähtävää vaihdon aikana. Olin aiemmin käynyt Englannissa muutamaan otteeseen, mutta Skotlannin jylhät maisemat ja rennonoloinen kulttuuri houkuttelivat minua. Olen lisäksi myös iso jalkapallon ja viskin ystävä, mikä ei tietenkään vaikeuttanut valintaani lähteä Skotlantiin. Kolmas asettamani kriteeri oli yrittää saada vaihtopaikka suhteellisen hyvästä yliopistosta. Mietittyäni kaikkia kriteerejä, Glasgow olikin ilmiselvä valinta, jota en syksyn aikana ole kertaakaan katunut.

 

Laajan kurssivalikoiman lisäksi yliopiston opiskelijoiden ryhmät (societies) tarjoavat todella laajan valikoiman tapoja viettää vapaa-aikaa Glasgow’ssa. Eri ryhmät järjestävät eri tapahtumia viikon aikana, ja liittymällä voi helposti tutustua myös skotlantilaisiin opiskelijoihin, mikä ei ole itsestäänselvyys, sillä Erasmus opiskelijoiden kanssa tulee vietettyä suuren osan ajasta. ”The Law Society” on tietysti mieluisa oikkareille, mutta ryhmien valikoiman laajuutta kuvaa se, että joukosta löytyy muun muassa myös ”Bad Movie Society”, ”Harry Potter Society” ja ”Whisky Society”.

 Myös opiskelijoiden liikuntamahdollisuudet ovat todella hyvät ja urheiluryhmien valikoima laaja. Urheilua voi harrastaa yliopiston liikuntatiloissa, joista löytyy kaikki uima-altaasta squashsaleihin. Urheiluryhmistä löytyy kaikki miekkailun ja laskuvarjohyppäämiseen välistä.

Kaiken kaikkeaan Glasgow’ssa aika ei todellakaan käy pitkäksi. Monet sanovat, että pääkaupunki Edinburgh ehkä on kauniimpi kaupunkina kuin vanha teollisuuskaupunki Glasgow, mutta, että Glasgow on parempi kaupunki opiskelijoille, koska tapahtumia riittää aina. Tämän lisäksi Edinburgh on vain tunnin junamatkan päässä, joten vierailulla on helppo käydä.

 

Verrattuna opiskeluun Suomessa, Skotlannissa opiskeleminen ei kyllä tuota mitään kulttuurishokkia. Laista ja tämän rakenteesta löytyy tietenkin eroja, mutta näihin on helppo ja kiinnostava perehtyä. Kurssien opetus- ja suoritustapa riippuu paljon kurssin tasosta. Tasoja on yhteensä neljä ja pääsääntönä voisi sanoa, että massaluennot ovat tavallisempia peruskursseissa (1-2) ja, että korkeimman tason kursseissa (3-4) ryhmäkoot ovat pienemmät ja luennoilla käydään enemmän keskustelua luennoitsijan kanssa. Kaiken kaikkiaan olen ollut todella tyytyväinen opetuksen laatuun, eikä työmäärä ole ollut ylitsepääsemätön, vaikka kyllä välillä pitää istua kirjastossa pidempään, mikä ei toisaalta haittaa mitään, kun kerran kampus on todella upea ja tunnelmallinen.

Suosittelen lämpimästi Skotlantia, ja etenkin Glasgow’ta, kaikille, jotka ovat lähdössä vaihtoon! Pienenä varoituksena voin lopuksi todeta, että sadetta ei kannata pelätä, jos Glasgow on vaihtokohteena. Minulla on ehkä käynyt poikkeuksellisen hyvä onni tämän  suhteen, sillä kaikki ovat sanoneet, että tämä syksy on ollut paras ja kuivin ikuisuuksiin. Jää nähtäväksi, jos onneni kestää koko lukukauden loppuun asti…